Kinezi grade novi blok TE Kostolac?

Bez autora
May 12 2010

Delegacija EPS-a u Pekingu pregovara sa kineskim proizvođačem kotlova za termoelektrane "HBC" o izgradnji novog bloka TE u Kostolcu. Delegacija Elektroprivrede Srbije (EPS), koju predvodi generalni direktor Dragomir Marković, posetila je danas fabriku kotlova za termoelektrane HBC u kineskom gradu Harbinu, najveću u svetu po proizvodnji kotlova koje se lože lignitom, i razgovarala o detaljima moguće gradnje novog bloka u elektrani u Kostolcu. Kineska tehnologija u toj oblasti je konkurentna sa cenama koje su niže za 20 do 30 odsto nego iz takvih fabrika u Evropi. HBC je kao preslikana iz evropskih fabrika, stepen kontrole i izrade su na veoma visokom nivou. Revitalizacija dva postojeća bloka termoelektrane u Kostolcu hitan je projekat, što je kineska strana shvatila, pa za to postoje potpuni konsenzus i podrška.

Kinezi grade novi blok TE Kostolac?Delegacija EPS-a u Pekingu pregovara sa kineskim proizvođačem kotlova za termoelektrane "HBC" o izgradnji novog bloka TE u Kostolcu.

Delegacija Elektroprivrede Srbije (EPS), koju predvodi generalni direktor Dragomir Marković, posetila je danas fabriku kotlova za termoelektrane HBC u kineskom gradu Harbinu, najveću u svetu po proizvodnji kotlova koje se lože lignitom, i razgovarala o detaljima moguće gradnje novog bloka u elektrani u Kostolcu.

Posle sastanka i obilaska fabričkih pogona, Marković je izjavio da je kineska tehnologija u toj oblasti konkurentna sa cenama koje su niže za 20 do 30 odsto nego iz takvih fabrika u Evropi.

"HBC je kao preslikana iz evropskih fabrika, stepen kontrole i izrade su na veoma visokom nivou", naglasio je Marković.

Revitalizacija dva postojeća bloka termoelektrane u Kostolcu hitan je projekat, dodao je Marković, što je kineska strana shvatila, pa za to postoje potpuni konsenzus i podrška.

On je precizirao da tu pre svega misli na kineski bankarski sektor, koji bi trebalo da odobri kredite pod povoljnim uslovima.

Kako je objasnio Marković, revitalizacija Kostolca podrazumeva i proširenje ugljenokopa i izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova koje proizvodi termoelektrana, koji bi trebalo da bude izgrađen najkasnije do 2012. godine.

Izgradnjom tog postrojenja, precizirao je Marković, stvorili bi se uslovi za ispunjavanje Zakona o zaštiti životne sredine, kao i evropskih propisa o odsumporavanju.

Govoreći o izgradnji novog bloka u Kostolcu, koji je potreban zbog rastuće potrošnje električne energije, Marković je istakao da još nije poznato da li će kineska strana dati kredit pod povoljnim uslovima ili pod komercijalnim, i napomenuo da se o tome još pregovara.

On je podsetio da Srbija mora svesno da gasi stare blokove termoelektrana, koje su izgrađene pre 50 godina, emituju dosta sumpornog dioksida i troše više uglja, i da ih zamenjuje novim, štedljivijim, koje eimtuju manje gasova i tako manje zagađuju životnu sredinu.

Kompanija HTC proizvodi kotlove za termoelektrane snage 300 do 600 megavata. Vrednost proizvodnje u 2009. godini bila je 1,84 milijarde dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik